Ja si festuam festat e fundvitit ne Qendren Rajonale per Autizmin ne FARKE…

Ja si festuam festat e fundvitit ne Qendren Rajonale per Autizmin ne FARKE…


Fondacioni viziton në prag festash katërnjakët e familjes Cala.

Fondacioni viziton në prag festash katërnjakët e familjes Cala.

Ata erdhën në jetë të katër së bashku 9 vjet më parë, duke sjelle jo vetëm gëzim të madh në shtëpinë e tyre dhe tek të afërmit, por edhe shumë dilemma dhe pasiguri për mirrërritjen e tyre.

Në këtë fundvit ata nuk u rrethuan më nga dashuria e mamit Lindita që I solli në jetë pasi një sëmundje e rëndë ja mori jetën pak muaj më parë. Fondacioni Fëmijët Shqiptarë I cili ka mbështetur prindërit çdo vit në rritjen e këtyre fëmijëve, së bashku me përfaqësueset e bordit Elizabeta Gjoni dhe Elvana Hana, vizituan në prag festash shtëpinë e katërnjakëve duke I gëzuar fëmijët me dhurata të personalizuara.

Doktoreshë Liri Berisha tha se të gjithë donin të vinin për të parë se sa ishin rritur këta fëmijë dhe se I  gjithë stafi fondacionit ka marrë pjesë në përgatitjen e dhuratave”

Ajo u shpreh : – “Unë sot do të doja ti besoja asaj përrallës së ëngjëjve që rrinë në qiell dhe që shohin se ç’bëhet në tokë. Do të doja që Lindita sot të shikonte se sa shumë miq keni ju sot në shtëpi, se sa të gëzuar bashkë me këta njerëz e bëni vitin e ri. Do të doja që ju sot të ishit të lumtur dhe të gëzuar jo vetëm me njëri-tjetrin por edhe me shokët tuaj”.

Familja Cala e cila gezonte një djalë me të madh kur katërnjakët erdhën në jetë, u ndihmua në atë kohe nga qeveria me nje shtepi .Gjyshja dhe babai I Marios, Albionës, Luisit , Simonit, dhe djalit më të të madh Enit, falenderuan fondacionin për ndihmën e pakyrsyer që në lindje të tyre.

Gjatë bashkëbisedimit me babain e papunë, Dr.Liri Berisha dhe përfaqësuesit e bordit morën përsipër t’i ndihmojnë në vashdimësi fëmijët si në anën materiale ashtu edhe në përkujdesjen shëndetësore me qëllim mirërritjen e tyre.

Ndihmë sociale për trinjakët…

Këta trenjakë të bukur e të shëndetshëm me ardhjen e tyre në jetë kane gëzuar një familje në Dibër dhe të afërmit e tyre. Me kërkesë të familjarëve , Fondacioni Fëmijët Shqiptarë u erdhi në ndihmë duke kontribuar me një shumë modeste financiare për të përballuar shpenzimet në mirrërritjen e tyre. Ata i sollën fondacionit falenderimin e mëposhtëm :

“Ju falenderojmë shumë zonjë ,në emër të motrës dhe të familjes së saj për ndihmën që po na jepni…gjithashtu kemi kënaqësine t’ju urojmë festat e fundvitit.Zoti qoftë me ju kurdo dhe kudo.Shumë faleminderit”

U rritshti të bekuar !

Ambasadorja e Kinës, Sh.S.Znj. Jiang Yu viziton Qëndrën e Autizmit.

Ambasadorja e Kinës, Sh.S.Znj. Jiang Yu viziton Qëndrën e Autizmit.

Ambasadorja e Republikës Popullore të Kinës, Sh.S.Znj. Jiang Yu me ftesë të Fondacionit Fëmijët Shqiptarë ka vizituar në prag të festave të fundivitit Qëndrën Rajonale të Autizmit në Farkë si dhe I është bashkangjitur organizimit festiv që u zhvilluan për fëmijët.

Ambasadorja kineze u njoh nga presidentja e Fondacionit Fëmijët Shqiptar Dr.Liri Berisha dhe drejtori shkencor  Dr.Ariel Çomo me ambjentet terapeutike , me punën , metodat që përdoren si dhe arritjet e deritanishme me fëmijët autik.Liri Berisha I shprehu mirënjohjen e thelle Ambasadores kineze për vizitën  si dhe vlerësoi shumë vëmëndjen personale të saj ndaj fenomenit të autizmit.

“E vlerësoj shumë ardhjen tuaj si Ambasadore në Shqipëri.Ardhja juaj këtu është vlerësim për qëndrën.Ju u përgjigjët ftesës sonë menjëherë dhe kjo është impresionuese për ne sepse tregon interesimin tuaj si grua për problemet e fëmijëve dhe prindërve të tyre.Përfaqësimi si ambasadore e një vendi kaq të madh dhe të zhviluar siç është Kina, flet për rëndësinë që I jepet sot këtij çrregullimi ”.

Ambasadorja shprehu mirënjohjen për ngjalljen e shpresës tek familjet e fëmijëve me çregullim të spektrit Autik.  “Jam shumë e prekur nga ajo që shoh këtu.Kjo tregon se ju keni punuar shume për të ngjallur shpresën e humbur tek këta njerëz. Unë shoh këtu fëmijë të lumtur që nuk dallohen nga fëmijët e tjerë normal dhe kjo gjë tregon se jeni në rrugën e drejtë ”.

Ambasadorja Sh.S.Znj. Jiang Yu, solli për fëmijët disa dhurata ndërkohe që Dr. Liri Berisha mes shkembimeve të dhuratave I dha ambasadores në shenjë mirënjohjeje edhe një pikturë të bërë Sara.

Në shtëpinë e motrave të Nënë Terezës me fëmijët për festat..

Fondacioni Fëmijet Shqiptar për të dhjetin vit me rradhë vizitoi për festat e fundvitit shtëpinë e Motrave të Nënë Terezës. Këtu qëndrojnë të strehuar dhe marrin shërbime persona me aftësi të kufizuar si dhe me probleme të ndryshme sociale dhe shëndetësore.

Pjesë e urimeve të fundvitit u bënë edhe disa femijë, të cilët përveç përgatitjes së dhuratave për të moshuarit, përcollën tek ata më shumë dashuri, mirënjohje dhe nderim .Dr. Liri Berisha tha se ardhja e tyre në këtë shtëpi është një shëmbull për të gjithë të rinjtë e tjerë.

“Këtë vit ne plotësuam dëshirat e këtyre fëmijëve që përpos kuriozitetit për të vizituar shtëpinë donin të ishin pjesë e festës tuaj për t’ju treguar se nuk jeni vetëm. Ata kanë ardhur këtu për t’ju përjcjellë dashuri dhe mirënjohje dhe për t’ju treguar se ashtu siç marrin dhurata nga prindërit dhe gjyshërit , janë po aq të ndjeshëm ndaj njerëzve në nevojë , shokëve të sëmurë, jetim apo të varfër që nuk festojnë dot. Këta fëmijë janë këtu si një shembull i bukur dhe prekës për moshatarët e tyre. Ata mësojnë nga ju se shohin konkretisht atë që lexojnë e mësojnë në libra, se ekzistojnë motrat e Nënë Terezës që vullnetarisht I shërbejnë kësaj pjese.Nesër në shkolla kur të flitet për shenjtërimin , do të dinë pse-në, e do të tregojnë se si mund të ndryshojë jeta e personave në nevojë nëse u jep pak kohë, përkushtim dhe dashuri”.

Fëmijët e vlerësuan shumë këtë vizitë në shtëpinë e motrave të Nënë Terezës ndërsa të moshuarit shprehën mirënjohje të thëllë për këtë vëmëndje të fondacionit.

5000 Euro per vogelushin Kristi…

Fondacioni Femijet Shqiptare u  solidarizua në ndihmë të vogëlushit Kristi Maze duke dhuruar nje shume prej 5000 Eurosh. Kjo shumë i siguroi Kristit garancinë për të filluar procedurat paraprake të transplanit të melçisë me spitalet në shtetin fqinj Itali por fatkeqësisht vogëlushi Kristi nuk ja doli ti rezitojë operacionit.Ngushëllime të sinqerta familjes Maze.

2000 Euro për Klajdi Spahiun

Fondacioni Fëmijët Shqiptarë u solidarizua në ndihmë të 20 vjeccarit Klajdi Spahiu I cili u doagnostikua me Leucemi Akute AML.Pas përmbylles së tre cikleve me kimioterapi në Gjermani me vlerë 80 mijë Euro, familja e Kladit nuk kishte më mundësi financiare të vijonte pagesën edhe për dy seanca të tjera në shumën 60 mijë Euro. Fondacioni ju bashkangjit thirrjes për ndihmë dhe kontriboi në shumën 2000 Euro.Shërim të shpejtë Klajdi.

Gëzuar festën e Halloween-it…!

Gëzuar festën e Halloween-it…!

Fëmijët e duan shumë festën e Halloween-it … që nga qirinjtë e deri tek kostumet e personazheve të ndryshme. Kjo festë e gjeti Qëndrën Rajonale për Autizmin Nr.2 plot me punime të tyre të vizatura dhe të punuara në materiale si letër, copa, kunguj, e pikture, të cilat jo vetëm përshfaqën punën e terapisteve në qender me fëmijet, por edhe nxitën fantazinë e fëmijëve në krijimin e sa më shumë portreteve artistike .

Festa e Halloween-it mblodhi së bashku shumë fëmijë dhe prindër. Këta të fundit u bën pjesë aktive e kesaj feste duke performuar me fëmijët e tyre personazhet e zgjedhura. Të ndihmuar nga terapistët e qendres , performancat me personazhe dhuruan shumë argëtim tek fëmijët dhe tek të rriturit e ftuar.

Duke falenderuar punën e stafit por edhe të vetē prindërve, Dr.Liri Berisha uroi që kjo punë e mrekullueshme me fëmijët të nxitet dhe pasurohet më tej me qëllim formimin dhe pasurimin e tyre .

Fondacioni Fëmijët Shqiptarë pjesë e Forumit të Pragës për Investimin e Fëmijëve në Botë.

Fondacioni Fëmijët Shqiptarë pjesë e Forumit të Pragës për Investimin e Fëmijëve në Botë.


Akademitë Amerikane të Shkencave, Inxhinierive e Mjekësisë dhe Instituti Amerikan I Mjekësisë në partneritet me Fondacionin për Shoqërine e Hapur (OSF) dhe Organizatën ISSAP mblodhen në Pragë ekspertë e drejtues Organizatash  Ndërkombëtare, Universitetesh e Agjencish, në Forumin për Investimin e Fëmijëve në Botë.

Njerëzimi përfundoi epokën 15 vjeçare të Objektivave Zhvillimore të Mijëvjeçarit (Millennium Development Goals) dhe prej Shtatorit 2015 Kombet e Bashkuara kanë miratuar Objektivat për Zhvillimin e Qëndrueshëm (Sustainable Development Goals) ku zhvillimi I fëmijëve dhe ndërhyrjet e hershme zënë një vend specifik e të rëndësishëm për 15 vitet që vijnë.


Forumi I Pragës, me synimin për të mbëritur në rekomandime mbi politikat lokale e rajonale, studimet e së ardhmes dhe shërbimet e reja, ishte ndërtuar si një platforme diskutimesh prej aktorësh globalë ndër më të rëndësishmit në fushë, si : CDC, Eunice Kennedy Schriver National Institute of Child Health and Human Development, US Committy for Refugees and Commission, European Commission; organizatash a agjensish nderkombetare si Autism Speaks, UNICEF, Save the Children, Human Rights Watch, ACEV, etj; Universitetesh si: Harvard, UCLA, Neë York State, Georgia State, Portland, Stockholm etj.

Presidentja e Fondacionit të Fëmijëve Shqiptarë, Dr. Liri Berisha ishte ftuar në Forum për të prezantuar modelin e punës në ndërhyrjen e hershme mbi autizmin në Shqipëri, përzgjedhur nga organizatorët si një prej ‘praktikave te mira’ ne rajon.


Në fjalën e saj Dr. Liri Berisha, pas falenderimit dhe shprehjes së mirënjohjes për këtë ftesë, tha : ‘Mendoj se historia jonë është përgjithësisht një histori suksesi. Mbi të gjitha kemi gjallëruar shpresë, në një vend të varfër, me shume probleme ku, me gjithë përparimet, barra mbi familjet mbetet e madhe.

Në ndërhyrjen e tij, Drejtuesi Shkencor I Qendrës Rajonale te Autizmit, Dr. Ariel Çomo përmendi, ndërmjet të tjerave, rëndësinë që në nisje, që I është dhënë pjesës kërkimore dhe mbledhjes së të dhënave në zbatimin e programit në Tiranë si një element kyç në mbarëvajtjen e programeve të ndërhyrjes së hershme në fëmijët me probleme zhvillimi.


Në përfundim të Forumit, Raporti Final I hartuar mbi bazën e të dhënave të referuara dhe diskutimeve, do t’i dërgohet Qeverise Amerikane për të hartuar më tej politika dhe inisiativa në fushën e problemeve të zhvillimit.

4 Nentor 2015

Fondacioni në Forumin e Pragës për Investimin e Fëmijëve në Botë.

Fondacioni në Forumin e Pragës për Investimin e Fëmijëve në Botë.

Akademitë Amerikane të Shkencave, Inxhinierive e Mjekësisë dhe Instituti Amerikan I Mjekësisë në partneritet me Fondacionin për Shoqërine e Hapur (OSF) dhe Organizatën ISSAP mblodhen në 4 Nëntor 2015 në Pragë ekspertë e drejtues Organizatash Ndërkombëtare, Universitetesh e Agjencish, në Forumin për Investimin e Fëmijëve në Botë.

Njerëzimi përfundoi epokën 15 vjeçare të Objektivave Zhvillimore të Mijëvjeçarit (Millennium Development Goals) dhe prej Shtatorit 2015 Kombet e Bashkuara kanë miratuar Objektivat për Zhvillimin e Qëndrueshëm (Sustainable Development Goals) ku zhvillimi I fëmijëve dhe ndërhyrjet e hershme zënë një vend specifik e të rëndësishëm për 15 vitet që vijnë.

Forumi I Pragës, me synimin për të mbëritur në rekomandime mbi politikat lokale e rajonale, studimet e së ardhmes dhe shërbimet e reja, ishte ndërtuar si një platforme diskutimesh prej aktorësh globalë ndër më të rëndësishmit në fushë.

Presidentja e Fondacionit të Fëmijëve Shqiptarë, Dr. Liri Berisha ishte ftuar në Forum për të prezantuar modelin e punës në ndërhyrjen e hershme mbi autizmin në Shqipëri, përzgjedhur nga organizatorët si një prej ‘praktikave te mira’ ne rajon.

Në fjalën e saj Dr. Liri Berisha, pas falenderimit dhe shprehjes së mirënjohjes për këtë ftesë, tha : ‘Mendoj se historia jonë është përgjithësisht një histori suksesi. Mbi të gjitha kemi gjallëruar shpresë, në një vend të varfër, me shume probleme ku, me gjithë përparimet, barra mbi familjet mbetet e madhe”.

Në ndërhyrjen e tij, Drejtuesi Shkencor I Qendrës Rajonale te Autizmit, Dr. Ariel Çomo përmendi, ndërmjet të tjerave, rëndësinë që në nisje, që I është dhënë pjesës kërkimore dhe mbledhjes së të dhënave në zbatimin e programit në Tiranë si një element kyç në mbarëvajtjen e programeve të ndërhyrjes së hershme në fëmijët me probleme zhvillimi.

Në përfundim të Forumit, Raporti Final I hartuar mbi bazën e të dhënave të referuara dhe diskutimeve, do t’i dërgohet Qeverisë Amerikane për të hartuar më tej politika dhe inisiativa në fushën e problemeve të zhvillimit.

Qëndrat Rajonale të Autizmit, model ekselence për vendet fqinjë.

Qëndrat Rajonale të Autizmit, model ekselence për vendet fqinjë.

Një grup këshilltarësh pranë zyrës së kryeministrit të Maqedonisë kanë vizituar më datat 21 dhe 22 Tetor 2015 qëndrat rajonale për autizmin 1&2 . Grupi përbehej nga këshilltari i kryeministrit për punën dhe politikat sociale, z. Krste Maljanovsk, si dhe nga këshilltarët e shtetit znj. Lidija Krstevska Dojnicovska dhe znj. Jasminka Vaskova-Tashkova. Ata u pritën nga presidentja e Fondacionit Fëmijët Shqiptare Dr.Liri Berisha, si dhe drejtues dhe punonjës të Qëndrave të Autizmit.

Të njohur me vlerësimet e shkëlqyera për qëndrat tona nga kolegë pranë Shkolles Speciale dhe Institutit për rehabiltimin e të folurit dhe dëgjimin në vendin e tyre, vizitorët nga Maqedonia synonin njohjen dhe marrjen e eksperiencave më të mira që Fondacioni Fëmijët Shqiptarë ka aplikuar në drejtim të ngritjes dhe funksionimit të tyre, me qëllim ngirtjen e një modeli të tillë qëndre edhe në shtetin Maqedonas.

Në kuadër të këtij interesi, Dr. Ariel Çomo, i njohu vizitorët me trajtimet e fëmijëve në momente terapie, pajisjet që përdoren në qëndra, literaturën e adoptuar, procedurat e brëndëshme të organizimit të punëve si dhe punën që bëhet me familjet e fëmijëve.

Palët shkëmbyen edhe dhuratat e rastit, ku Fondacioni Fëmijët Shqiptarë u dhuroi vizitorëve libra dhe DVD për programet që zhvllohen në Qëndër ndërsa dr.Liri Berishës ju dhurua një pikturë me autorësi të amabasadorit të Maqedonisë.

Profesionstë nga Shkupi vizitë studimore në qëndrat e Autizmit.

Profesionstë nga Shkupi vizitë studimore në qëndrat e Autizmit.

26 mësues, terapistë dhe edukatorë të specializuar në edukimin e fëmijëve me nevoja të veçanta nga Shkupi I Maqedonise ishin mysafirët e radhës të Qëndrave Rajonale për Autizmin në Farkë dhe Sauk.

Ekipi, pjesë e shkollës fillore speciale “Zlatan Sremce” në Shkup , në vashdën e vizitave studimore të ndërrmara në vendet e Rajonit, vendosi që këtë vit të vijë në Shqipëri.

Grupi i mësuesve dhe terapsitëve janë pritur nga Presidentja e Fondacionit Fëmijësh Shqiptar Dr.Liri Berisha e cila I njohu vizitorët me përpjekjet e Fondacionit në drejtim të mbështetjes së fëmijëve me çregullim të spektrit autik duke ndarë bindjen se ka ende shumë për të bërë.

Dr. Ariel Çomo u shpjegoi profesionistëve nga Shkupi organizimin klinik të qëndrave me qëllim njohjen e përmbajtjes së aktiviteteve dhe shërbimeve që kryhen në to. Dr. çomo tha se metodat dhe praktikat e instaluara në këto qëndra janë pjesë e standarteve më bashkëkohore të sjella nga Fondacioni falë bashkëpunimeve me Organizata Ndërkombëtarë në fushën e Autizmit .

Grupi i profesionistëve nga Shkupi asistoi edhe në çeljen ceremonisë zyrtare të trajnimit 3 mujor ABA që ka nisur në qëndrën Rajonale për Autizmin në Farkë për profesionistët e rinj.

Çertifikohen 23 profesionistë të rinj në Qëndrën Rajonale për Autizmin Farkë.

Çertifikohen 23 profesionistë të rinj në Qëndrën Rajonale për Autizmin Farkë.


23 profesionistëve të rinj nga vendi dhe Rajoni përmbyllën me sukses trajnimin 3 mujor më qëndrën Rajonale për Autizmin në Farkë .

Kandidatet e përzgjedhur pas dy fazave siç ishin ajo e testimit në nivel profesional dhe gjuhës angleze dhe intervistave të strukturuara balle për ballë , finalizuan një ditë më parë në Qëndrën Rajonale për Autizmin në Farkë, kursin tremujor mbi Metodën e Analizës së Sjelljes së Aplikuar ose siç njihet ndryshe ABA.


Kështu Qëndra Rajonale për Autizmin, e cila është kthyer në model ekselence përsa I përket përcjelljes se metodave dhe praktikave më të avancuara në fushën e terapisë për spektrin e Autizmit, aftësoi 23 kandidatët që ndoqën këtë kurs, për të punuar me fëmijë që vuajnë nga çregullimi I spektrit autik.


Trajnimi nuk ishte I bazuar thjesht mbi baza teorike por edhe praktike. Trajnimi praktik ishte ndërtuar në mënyrë të atillë, ku çdo terapist i Qëndrës Rajonale për Autizmin në Farkë përfshiu në seancat terapeutike nga një kandidat pjesëmarrës në trajnim.Koha e vëshgimit në një seance terapeutike ishte minimalisht 7 orë çdo javë, madje pjesmarrësve j’u dha mundësia të punonin në mënyrë të supervizuar nga terapisti përkatës edhe më fëmijët në proces terapie.


Gjatë ceremonisë së çertifikimit të profesionistëve të rinj si logoped ,edukatorë special, psikologë, etj, Presidentja e Fondacionit Fëmijët Shqiptar Dr. Liri Berisha u shpreh e kënaqur që Qendra po ju jep këto mundësi aftësimi terapistëve të rinj që sa vijnë dhe shtohen në numër, dhe për më tepër atyre nga rrethet, për t’ju ardhur kështu në ndihmë atyre prindërve që këto lloj shërbimesh I kanë larg.


Një grupim shumë I veçantë në këtë kurs ishin ata nga Kosova, ku 5 profesionistë të shoqatës “Autizmi” kanë një qëndër të vogël në vendin e tyre për fëmijët në spektër të autizmit dhe janë në hapat e parë të ngritjes së shërbimeve. Ata theksuan se ky lloj kursi ju dha atyre vlerat e vërteta profesionale dhe për ta kjo ishte një gjë shumë e rëndësishme.


Pjesëmarrësit në këtë kurs trajnimi tre mujor, gjatë pajisjes me çertifikatën e vlerësimit, falenderuan stafin e qendrës për përkushtimin dhe mundësitë e ofruara, duke u shprehur se pamvarësisht zotërimit edhe më herët të disa njohurive bazë në këtë fushë, hyrja në mardhënie të drejtpërdrejta me fëmijët në këtë qëndër, I kishte rritur shumë profesionalisht duke përsosur aftësitë e tyre terapeutike. Ata verësuan faktin se ky lloj trajnimi nuk ishte I ngjashëm me morinë e trajnimeve të hasura rëndom, pasi gjatë gjithë kohës ishin ndjerë nën presionin që çdo gjë duhej të bëhej saktë dhe me shumë përgjegjësi.


16 Tetor 2015